Istoric

  Am să încep prin a vă spune ce a însemnat, pe vremuri centrul oraşului Râmnicu Vâlcea, oras mângâiat cu multe cuvinte frumoase pentru igiena sa, pentru curăţenie, pentru parcurile sale. Ca şi atunci, Parcul şi Terasa sunt, podoabele semeţe ale Râmnicului. Înconjurat cu ziduri groase, el dă impresia unei asezări medievale, sugerând castele, turnuri crenelate şi ferestre înguste, la care vor fi suspinat prinţese palide în aşteptarea iubitului plecat în crâncene războaie. Pe locul unde se întinde parcul din centrul urbei exista pe vremuri conacul pretenţios al Lahovăreştenilor _ Palatul de azi al copiilor şi elevilor, care a intrat în patrimoniul municipalităţii în 1909. Între stâlpii unei fântâni secate, o placă indica pe vremuri că imobilul din parc, în stil de culă, a fost al puternicei familii de Lahovari, care a dat tării oameni buni şi patrioţi, servind pentru vecie ca cea mai frumoasă podoabă a oraşului.

 Clădirea cu cerdac închis, înălţat deasupra gârliciului pivniţei, a fost multă vreme una dintre cele mai mândre şi mai spaţioase case ale Râmnicului. Inaugurarea parcului cel nou şi a localului Primăriei, s-a făcut cu mare solemnitate, după care Primăria a amenajat şi nivelat grădina bogată a conacului, a demolat clădirile vechi şi insalubre, a desfundat piatra de pavaje şi s-a realizat retragerea zidului dinspre Bulevard cu câţiva metri, făcându-se cel actual cu scară monumentală. Pe unul dintre ziduri se zice că a stat legat mulţi ani de-a rândul un vultur pleşuv, ce constituia obiectul de distracţie al copiilor oraşului.

      Conacul Socoteanu-Lahovari, fosta Casă a Pionierilor, amplasat în Centrul Civic al oraşului, pe terasa Mircea cel Bătrân, a fost edificat în secolul al XVIII lea. De-a lungul vremii i s-au făcut numeroase modificări. Istoricul Corneliu Tamaş spune în Ghidul oraşului Râmnicu Vâlcea despre Clubul Copiilor: „…amplasat în centrul municipiului, este încadrat pe trei laturi de un zid înalt cu contraforturi. Rezultatele săpăturilor arheologice efectuate atestă o locuintă straveche, iar mai târziu existenţa unei curţi domneşti medievale. În parc se află, din anul 1979, Casa pionierilor şi Şoimilor Patriei (azi, Palatul Copiilor şi Elevilor)”. Istoricul spune că atunci existau 30 de cercuri organizate, în care erau înscrişi peste 3000 de pionieri şi şoimi ai patriei. Funcţionau cercuri de aeromodele, navomodele, radio, electrotehnică, mâini îndemânatice, instrumente muzicale, pictură, matematică, chimie, literatură, mecanică-auto, karturi, balet, tesături, tir, tenis de masă etc., iar copiii realizau roboţi electronici, aero si navomodele, teleghidate, machete funcţionale.

SCURT ISTORIC
Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea fiinţeaza din mai 1953 sub denumirea de ,,Casa Pionierilor ‘’. Un reper esenţial în aceasta retrospectivă îl reprezintă anul 1979 când pe atunci Casa Pionierilor şi Şoimi ai Patriei începe să işi desfăşoare activitatea în Parcul ,,Mircea cel Bătrân’’.

 Istoricul Corneliu Tamaş preciza că atunci când s-a înfiinţat Casa Pionierilor şi Şoimi ai Patriei existau 30 de cercuri organizate, în care erau înscrişi peste 3000 de pionieri şi şoimi ai patriei. Funcţionau cercuri de aeromodele, navomodele, radio, electrotehnică, mâini îndemânatice, instrumente muzicale, pictură, matematică, chimie, literatură, mecanică-auto, karturi, balet, tesături, tir, tenis de masă etc., iar copiii realizau roboţi electronici, aero si navomodele, teleghidate, machete funcţionale.
La concursurile republicane ,,Minitehnicus’’ şi ,,Start spre viitor’’ elevii au obţinut numeroase premii.

Istoria instituţiei devenită după 1989 Palatul Copiilor şi Elevilor, se împleteşte imuabil cu cea a amplasamentului său actual, multă vreme cea mai spaţioasă casă şi probabil şi până în prezent printre cele mai frumoase din Râmnic.

Prin urmare această incursiune introspectivă nu putea să facă abstractie de cronologia arhitecturală şi nu numai a actualului său amplasament.
Cunoscutul scriitor râmnicean Constantin Mateescu, referitor la locaţia de astăzi a institu&$355;iei, făcea unele precizări:
,,Pe locul unde se întinde parcul din centrul urbei există, încă de la începutul secolului, conacul pretenţios al Lahovareştilor. Clădirea cu cerdac închis, înalţat deasupra gârliciului pivniţei, a fost multă vreme una din cele mai mândre şi mai spaţioase case ale Râmnicului’’.
Conacul Socoteanu Lahovari, amplasat în centrul civic al municipiului, pe terasa ,,Mircea cel Bătrân’’, a fost edificat în secolul al XVIII-lea.

Clădirea, în care se află Palatul Copiilor de astăzi, va intra în proprietatea municipalităţii abia în anul 1909. Iniţial acest edificiu intrat în domeniul public a găzduit Primăria Râmnicului şi asta până în anul 1970 când această instituţie îşi va muta locaţia în strada Praporgescu .

Sub aspect arhitectonic, clădirea a ,,suferit’’ de-a lungul vremii mai multe modificări până să obţină forma sub care se prezintă astăzi. Astfel vechea ogradă a familiei Lahovari s-a transformat într-un modern centru de socializare, de culturalizare, de formare şi dezvoltare a personalităţii temerarilor de mâine.

 

În anul 2008, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea a sărbătorit 55 de ani de la înfiinţare !

Timp  de  peste  o  jumatate  de  secol  ,,Palatul Copiilor  Râmnicu Vâlcea a  reuşit să  fie,
pentru  generaţii  întregi,  un  univers  deschis  inclinaţiilor  ştiinţifice,  artistice,  tehnice  sau  sportive’’
 

AU CONDUS PALATUL COPIILOR ÎN CEI 55 DE ANI

  • Prof. Moşteanu Gheorghe        1953
  • Prof. Martalog Eleonora           1953 – 1960
  • Prof. Moldoveanu Tatiana        1960 – 1961
  • Prof. Carceag Alexandru         1961 – 1963
  • Prof. Popa Florentina               1963 – 1965
  • Prof. Crişan Florentina             1966 – 1967
  • Prof. Funaru Vasile                  1967 – 1970
  • Prof. Tudor(Florea) Anica        1970 – 1979
  • Prof. Saraolu Constantin           1979 – 1980
  • Prof. Rizoiu Ion                       1980 – 1985
  • Prof. Tudor(Florea) Anica        1985 – 1987
  • Prof. Dinte Angela                   1987 – 1990
  • Prof. Duţu Marin                     1990 – 2001
  • Prof. Oroşanu Alexandru          2001 – 2005
  • Prof. Teodorescu Ana              2005 – 2012
  • Prof. Sîiulescu Flavius Cătălin   2012 – în prezent
Spread the love